Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Etnografski postav

Etnografski postav

Stalni postav etnografske zbirke smješten je u objektu koju su franjevci kupili 1833. godine i koristili za stanovanje i povremeno održavanje nastave po čemu je naknadno  dobila naziv i Stara škola. Nakon provedene restauracije vraćen joj je autentični oblik s pripadajućim prostorijama u kojima je izložena etnografska građa s  kraja XIX.  i  prve polovine XX. stoljeća.

U jednoj od prostorija su prikazani stočarstvo i zemljoradnja različitim uporabnim predmetima te posudama za mužnju i izradu mliječnih proizvoda, potom drveni plug i ostali predmeti koji su korišteni za obradu zemlje.

Od obrta, od kojih se  u turskom defteru  iz 1550. godine navodi njih  27,  prezentirani su samo neki: opančari, trgovci duhanom, lončari, stolari, kovači, samardžije i kazandžije. Posebno se među njima ističu drvorezbari čiji se obrt u vrijeme Austro-Ugarske monarhije nazivao „Livnoer Arbeit“ odnosno „Livnjski rad srebrenom žicom“.

Slikovnim prilozima  predstavljene su tradicionalne kuće koje su građene na livanjskom području: brvnarekamene kuće,  kuće od suvozida i plotare.

Najveći prostor pripada nošnjama s opisom običaja koji su utjecali na njezinu promjenu. Uz slikovne priloge i predmete prezentirane su srpska  i muslimanska livanjska nošnja, hrvatska seoska nošnja kroz djevojaštvo, svadbu i žalovanje te gradska nošnja srednjega i visokoga staleža i nakit.

U unutrašnjosti ove prostorije nalaze se dvoja bogato izrezbarena vrata koja su u Muzej donesena iz stare livanjske kuće te su  prilikom restauracije uklopljena u budući etnografski postav. Ulaz na jedna od njih vode u  sobu s rukotvorinama i predmetima za obradu vune i stȕpom za lan. Druga vrata vode u prostoriju s ognjištem i ostalim pripadajućim kuhinjskim predmetima i priborom za dobivanje vatre.

Etnografski postav je uz  predmete, legende i fotografije, obogaćen različitim filmovima i dodatnim slikovnim prilozima premeta koji zbog ograničenog prostora nisu mogli biti  izloženi čime je etnografska zbirka dobila svoj potpuni izričaj.


Idejna koncepcija postava i izbor materijala:
Jela Duvnjak, viši kustos

Autori prostorne koncepcije, vitrina i likovnog postava:
Marko Rogošić i Miran Palčok