Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

1. MEĐUNARODNI TRIJENALE GRAFIKE LIVNO

1. MEĐUNARODNI TRIJENALE GRAFIKE LIVNO

1. MEĐUNARODNI TRIJENALE GRAFIKE LIVNO

Zemlje / Countries
Umjetnika / Artists
Grafika / Artworks

Jedna od dugoročnih vizija Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno bila je stvoriti novi kulturni proizvod koji će obogatiti bosanskohercegovačku umjetničku produkciju i koji će je još jače povezati s međunarodnim umjetničkim krugovima.

S obzirom na kvalitetnu grafičku produkciju koja je prisutna u Bosni i Hercegovini u vremenskom kontinuitetu od prije pola stoljeća do današnjih dana, namjera je Franjevačkogmuzeja i galerije Gorica-Livno da putem manifestacije grafičkog trijenala donese uvid u aktualnu grafičku produkciju ne samo u našoj regiji nego i šire. U svijetu u kojem svaki fenomen kulture treba uvijek iznova dokazivati smisao svog doista neophodnog prisustva i njegove bitnosti te u svrsi njezina njegovanja, usprkos postojanju već tradicionalnih međunarodnih izložbi u bližoj regiji, željeli smo istaknuti i osnažiti postojanje fenomena bosanskohercegovačke grafike kao i njezinu uključenost u europska i svjetska likovna zbivanja.

Osnivanje vlastite manifestacije tog karaktera u našoj zemlji čini se kao prirodan slijed za poticaj stvaralaštva mladih bosanskohercegovačkih grafičara i za izgradnju nacionalne platforme za promicanje grafičkog medija. Vjerujemo da će Međunarodno trijenale grafike Livno poput ostalih sličnih manifestacija u Bosni i Hercegovini: Bijenala minijature Tuzla, Bijenale suvremene umjetnosti u Konjicu, Međunarodno bijenale radova na papiru u Prijedoru u globalnom kontekstu biti ujedno i prilika i izazov za nova interkontinentalna umjetnička povezivanja i mjesto uvida u suvremene grafičke tendencije. Organiziranje Međunarodnog trijenala u Livnu nije slučajnost. Livanjski kraj jedan je od rijetkih zemljopisnih područja u BiH u kojem s obzirom na broj stanovnika postoji relativno veliki broj osoba koje se aktivno bave nekim vidom umjetničkog izričaja. Međunarodni trijenale grafike nastavak je njegovanja i promicanja likovnog izričaja koji je prisutan na ovom području od davnina. Svaka umjetnička manifestacija u jedinstvenom zemljopisnom, kulturološkom i ideološkom prostoru daje posebnu inspiraciju i kreira vlastitu dimenziju u stvaranju novih umjetničkih dijaloga. Međunarodno trijenale grafike Livno ima za cilj revitalizirati fenomen bosanskohercegovačke grafike i aktivnije ju uključiti u svjetska i europska likovna zbivanja. Uz glavnu izložbu Trijenala, koncept manifestacije je prirediti i prateći program. U sklopu pratećeg programa predstaviti će se opus jednog od eminentnih grafičara ili će se prirediti izložba prvonagrađenog autora Trijenala ili pak organizirati simpoziji i tribine o aktualnim likovnim pitanjima. Ove godine za prateći program Trijenala priređuje se izložba jednog od najosebujnijih bosanskohercegovačkih umjetnika—Dževada Hoze s namjerom ukazivanja na njegov univerzalni doprinos bosanskohercegovačkoj i europskoj grafici.


Dževad Hozo
Dževad Hozo

Namjera Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno je da manifestacija bude mjesto susreta grafičara iz cijeloga svijeta koji će doprinijeti populariziranju grafičkog medija, dijeljenju iskustva i ujedinjenja zemalja putem umjetnosti. Toj inicijativi je svakako pridonijela donacija vrijednih grafičkih listova iz zbirke Biškupić, koja je bila okosnica formiranja suvremene grafičke zbirke u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno. Na 1. međunarodnom trijenalu grafike sudjeluje 109 autora iz 33 zemlje. Radi se o međunarodno priznatim grafičarima i profesorima koji u svojim zemljama i u svijetu prenose i promiču grafički zanat te ljepotu umjetnosti koju grafički medij pruža. U današnjem vremenu kada je umjetnost u modernom i uzburkanom napretku tehnologije postala interdisciplinarna i više medijska, izazov je u muzeološkoj praksi podsjećati i poticati na tradicionalne grafičke vještine. Radi reafirmacije i očuvanja tradicionalnih grafičkih tehnika za 1. međunarodni trijenale grafike u Livnu željeli smo da se autori predstave u tradicionalnim grafičkim izrazima. Unatoč tomu, sudionici su svojim djelima pokazali neslućene mogućnosti koje grafika pruža. Svojim grafičkim eksperimentima oni nadograđuju grafičke tehnike i pomiču granice grafičkih izraza. Spoj novih saznanja i individualnih umjetničkih nadahnuća donose nam cijelu lepezu grafičkih izraza i potvrđuju da u umjetnosti uvijek postoje novi, još neotkriveni horizonti. Cjelina od preko 200 različitih umjetničkih ekspresija nastalih na 109 mikrolacija diljem svijeta, a izloženih u jednom zajedničkom vremenskom i prostornom okruženju, stvara jedinstvenu grafičku strukturu koja progovara o stvaralačkoj dimenziji – otiska.

Prvi međunarodni trijenale grafike Livno jedna je pozitivna inicijativa čiji su sustvaratelji zajedno s organizatorom bili i sami umjetnici. Svojim velikodušnim donacijama umjetnici su formirali međunarodnu grafičku zbirku u cilju stvaranja međunarodnog grafičkog arhiva. Prvi međunarodni trijenale grafike Livno mjesto je susreta i dijaloga različitih grafičkih generacija, mjesto susreta različitih grafičkih škola, mjesto uvida u rijetke grafičke tehnike, mjesto uvida u nove grafičke tendencije, mjesto za ljubitelje grafike.


Pozivnica 1. Međunarodni trijenale grafike Livno
Pozivnica 1. Međunarodni trijenale grafike Livno

Kako do nas? / How to get there?