Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Staro oružje i vojna oprema

Staro oružje i vojna oprema

Stalni postav zbirke oružja i vojne opreme smješten je u novoj zgradi muzejskoga kompleksa, nastavljajući se na stalni postav arheološke zbirke. Zbirka je prezentirana tematski i kronološki, prema vrsti oružja i povijesnim razdobljima. Time je obuhvaćeno oružje orijentalnoga podrijetla ili oružje nastalo pod orijentalnim utjecajem, iz vremena osmanlijske vladavine i dominacije ovim prostorima. Najvrjedniji i najljepši izloženi primjerci oružja su jatagani, srebrnih drški, ukrašeni vitičastim ornamentom, srebrnom ili zlatnom tauširanom žicom. Osim njih izložene su sablje, kao najvažnije oružje turske vojne opreme i simbol osmanlijske moći, mač paloš, koji se ubraja među najraskošnije osmanlijsko oružje, pištolji na kremen, posude za barut, nadžaci i buzdovani. Turskoj ratnoj opremi pripada i lijepo ukrašena sjekira – balta.

Među europskim oružjem 19. stoljeća, izložene su sablje različitih tipova: sablja karabela, osmanlijskoga je podrijetla, koja se udomaćila na području zapadnoga Balkana na prijelazu 16. u 17. stoljeće, ali se pod tim imenom održala sve do konca 19. stoljeća; husarska sablja, od koje su se razvili svi tipovi sablja 17., 18. i 19. stoljeća, te različite vrste austrijskih sablja. Uz sablje su izloženi mačevi štapovi, koji su bili popularni modni dodaci imućnih, tijekom 18. i 19. stoljeća. Pištolji na kremen 19. stoljeća, tehnički su se usavršavali dok ih nije potpuno potisnuo višecjevni revolver. Među njima su revolveri tipa Gasser koji su se koristili krajem 19. stoljeća i u Prvomu svjetskom ratu. Od lovačkog oružja izložene su lovačke puške na kremen, tzv. kremenjače, lovački nož, posudice za barut i posudice za podmazivanje zvane masnjače.

Od oružja Drugoga svjetskog rata izložene su poluautomatske puške Thompson, PPSH41, MP40, puška Mauser GEW 98, samopuneći pištolji, bajuneta-noževi i strojnice različitih tipova.
Ovaj muzejski postav pokazuje da se oružje, nakon prošlih vremena u kojima je imalo jasnu ulogu, može promatrati i kao umjetničko djelo, izrađeno rukama vrhunskih majstora, sukladno svojem dobu i naručiteljevoj moći.