Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Koji je danas dan, koliko je sati? Izložba kalendara i satova.

Izložba

Organizator izložbe: FMGG – Livno
Autorica izložbe: Ružica Barišić, Jela Duvnjak
Mjesto održavanja: FMGG Livno, polivalentna dvorana, Gorička cesta b. b.
Vrijeme održavanja: 18. 5. – 18. 6. 2018.
Opseg: 80 satova (zidni, kaminski, stojeći, budilice, džepni i ručni), oko 205 kalendara (zidni višelisni, jednolisni, džepni, poslovni kalendari tj. planeri te kalendari/godišnjaci/almanasi uvezani u knjižne uveze) različitih oblika i obima, 3 legende (80×170 cm i 70×50 cm)
Vrsta: tematska izložba

Korisnici: sve kategorije korisnika
Tema: Izložba Koji je danas dan, koliko je sati? upriličena je i otvorena u polivalentnoj dvorani FMGG-Livno u povodu Međunarodnoga dana muzeja i Europske noći muzeja 2018. Na izložbi su prezentirani satovi, kalendari i kalendariji, a realizirana je u sinergiji s našim sugrađanima. S pravom možemo reći da bi ova izložba bez njihove suradnje bila siromašnija, a zahvaljujući njihovoj darežljivosti i iskazanoj spremnosti za suradnjom naši posjetitelji su mogli vidjeti lijepe primjerke starih zidnih, kaminskih, stojećih, džepnih i ručnih satova od 1840.-2015. godine.
Kalendari su iz fundusa Knjižnice te muzejske i samostanske pismohrane. U zbirci je evidentirano preko 220 zidnih, stolnih, jednolisnih/višelisnih i džepnih kalendara od 1951.-2018. godine. Prema knjižničnome katalogu najstariji primjerak knjižničnog kalendara potječe s početka XVII. st. U nas su se tiskani kalendari pojavili nakon uvođenja gregorijanskoga kalendara, a prvi kalendar tiskao je fra Matije Divković u svojem djelu Nauk krstjanski za narod slovinski, u Veneciji 1611. Kalendar je tiskan hrvatskom ćirilicom s narodnim nazivima mjeseci: siječanj, veljača, ožujak… Slijedi Kalendar franjevca Marka Lusitanca, 1637(?). Među godišnjacima najstarija je Danica ilirska iz 1835., potom slijedi Novi i stari kalendar slavonski za prosto god…. 1838. i Novouređeni ilirski kalendar, 1840.

Također zahvaljujući Astronomskom društvu Livno i gosp. Damiru Rimcu koji je ovom prigodom donio i instalirao teleskop, posjetitelji su mogli (po)gledati dio livanjskoga neba, a oko 22 sata i planet Jupiter. Tu prvu večer izložbu je posjetilo i pogledalo više od 180 posjetitelja, što je i svojevrstan rekord kad su u pitanju posjeti prigodom Noći muzeja. Izložba se može pogledati do 18. lipnja 2018.