Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Livno – grad sira i meda

Etnografska izložba

Livno – grad sira i meda

Organizator izložbe: FMGG – Livno
Autorica izložbe: Jela Duvnjak, Josip Gelo

Mjesto održavanja: FMGG – Livno
Vrijeme održavanja:  4.8 – 20.9. 2022. g.
Opseg: predmeti za mužnju mlijeka, proizvodnju i spremanje sira, premeti za  proizvodnju meda, likovni i tekstualni prilozi (15 kom), roll up.

Vrsta: etnografska izložba

Korisnici: sve kategorije korisnika

 

 

Od mnoštva različitih činitelja koji stvaraju preduvjete za rasprostranjenost pojedine sirovine, među kojima se ističu klimatski uvjeti, zemljopisni položaj, konfiguracija tla, kulturno-povijesni razvoj i etnička strujanja, livanjski je kraj stekao sve predispozicije za razvoj stočarstava kao primarne gospodarske grane.

Izložba Livno –grada sira i meda na edukativan i zanimljiv način predstavlja povijest proizvodnje sira od čuvenog delamtskog sira- caseusa delamticusa,  tradicijskih  sireva  koji su se proizvodili na našem području, preko Austro-Ugarske vlasti koja donosi novu  recepturu do današnjih suvremenih mljekara i malih proizvođača koji se bave izradom livanjskog sira. Iako svaki proizvođač ima svoje posebnosti  u osnovi su proizvodni  parametri isti koji su nagrađeni na različitim međunarodnim sajmovima i visokim ocjenama za izgled, okus i teksturu. Uz stočarstvo i poljodjelstvo pčelarstvo je oduvijek bila uglavnom sporedna gospodarska grana kojom su se bavili stanovnici Livna. Još u srednjem vijeku livanjski su pčelari prodavali med i vosak u Dalmaciji. U 18. st. najveći dio bosanske trgovine sa Splitom uz med, kožu, sir, pšenicu i vunu činila je trgovina voskom. U vrijeme Austro-Ugarske Monarhije dolazi do napretka pčelarstva kako u BiH tako i u livanjskome kraju.