Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Suvremena hrvatska grafika – donacija Zbirke Biškupić

Tematska izložba

Organizator izložbeUmjetnička galerija BiH i FMGG Livno
Autorica izložbe: Željka Markov
Mjesto održavanja: Umjetnička galerija BiH, Sarajevo
Vrijeme održavanja: 5. 2. – 30. 3. 2015.
Opseg: 165 grafičkih listova i prikaz bibliografskog niza „Hrvatska 1991. „
Vrsta: tematska izložba
Korisnici: sve kategorije korisnika

Tema: U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena je još jedna izložba koja je rezultat uzajamne suradnje Umjetničke galerije i FMGG-a Livno. Višegodišnja prijateljska i profesionalna suradnja s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno ove godine odvija se uvidu razmjene dvije važne izložbe: izložba „Prostor Oblik“ upravo je otvorena u Livnu (odakle će ići za Banja Luku i Bihać ), dok se u Sarajevu predstavlja izložba  „Suvremena hrvatska grafika-donacija Zbirke Biškupić. Iz kolekcije franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.“
Donacija broji 165 grafičkih listova i predstavlja 80 umjetnika, počev od doajena savremene hrvatske umjetnosti – Ede Murtića, Ivana Kožarića, Zlatka Price, Đure Sedera, Zlatka Boureka, Vasilija Jordana, Nives Kavurić Kurtović i dr. pa sve do već afirmiranih mlađih i najmlađih umjetnika koji u područje grafičkog izraza unose nemir trećeg milenija, izričajnu i tehnološku fleksibilnost – Ivane Franke, Josipa Zankija, Tonija Franovića, Karine Sladović i dr.„Zbog osnovne orijentacije građa je podijeljena u četiri temeljne skupine radova. U prvoj, naslovljenoj „Figura“, nalaze se listovi predstavljačke, mimetičke ili narativno sugerirajuće orijentacije, bilo da su izvedeni tradicionalnim ili pak suvremenijim, distigviranijim ( pa i reduktivno ironičnim) načinom. Drugu skupinu, imenovanu „Znak“, obilježeva potreba da se vizualni govor okupi oko nekog aluzivnog i simboličnog oblika. Trećoj skupini, nazvanoj „Struktura“, naglasak je na traženju nekog zajedničkog nazivnika u optičkoj organizaciji, u kompozicijskoj uravnoteženosti građe. Četvrtu pak skupinu okrstili smo najopćenitijim pojmom „Trag“ kako bismo ukazali na dosegnutu autonomiju i na vrijednost osobnog rukopisa kao ekspresije umjetnikova temperamenta i ravnodušnosti.“ (akademik Tonko Maroević, u katalogu Zbirke)
Božo Biškupić, bivši ministar kulture Republike Hrvatske, istaknuta je osoba na hrvatskoj likovnoj sceni proteklih tridesetak godina, posebno kada je riječ o grafikama i grafičkim mapama. Kolekcionar i izdavač poetsko – likovnih edicija i grafičkih mapa, koji je osim sistematskog sakupljanja umjetnina, poticao na stvaralaštvo mnoge umjetnike. Brojna svoja izdanja poklonio je stranim muzejima i bibliotekama kako bi proširio svijest o hrvatskom stvaralaštvu.
Jedna takva donacija je i ova Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno.

pozivnica
Izložba suvremene hrvatske grafike donacije Zbirke Biškupić