Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Moderna zbirka

Moderna zbirka

Moderna zbirka u FMGG-Livno, dugi niz godina je obuhvaćala uglavnom umjetnička djela iz ostavština fratara, a pojedina djela bila su poklonjena od strane samih umjetnika. Ona je plod koji je nastao kao rezultat individualnih prijateljstava franjevaca i umjetnika pa se tako i presjek zbirke proteže od amaterskih radova do značajnih umjetničkih ostvarenja.


Podržavajući likovnost, franjevci su pak čuvali sve što im je bilo poklonjeno. U modernoj zbirci zastupljena su pretežno djela bosanskohercegovačkih i hrvatskih umjetnika iz XX. i XXI. stoljeća. Donacija zbirke slika i skulptura fra Joze Vrdoljaka uvelike je obogatila modernu zbirku FMGG-Livno koja trenutno obuhvaća preko 500 umjetničkih djela.
Nezaobilazno je ne spomenuti pojavnost izuzetne likovnosti koja je na ovim prostorima prisutna već stotinjak godina i koja svjedoči o postojećem likovnom fenomenu. Radi se već o likovnoj tradiciji livanjskog područja. Mnogi veliki umjetnici poput Gabriela Jurkića, Ive Šeremeta, Vlade Marjanovića, Ivice Šiške, Vatroslava Kuliša, Jakova Brdara, Ivice Propadala samo su neki od tih velikih umjetnika koji su porijeklom iz Livna. Prema dosadašnjim istraživanjima iz Livna potječe preko trideset akademskih umjetnika i postoji preko stotinjak amaterskih stvaratelja što ukazuje na iznimnu pojavu likovnosti na ovim području. U umjetničkoj zbirci na Gorici se tako čuvaju djela akademski obrazovanih livanjskih stvaralaca ili pak onih potajnih koji svoj senzibilitet za lijepo i stvaralački poriv izražavaju kroz svoj slikarski rukopis ili neki drugi medij. U fundusu FMGG-Livno čuva se i umjetnička ostavština fra Anđela Kaića. Fra Anđeo Kaić spada među one franjevce koji su svojim primjerom nastojali njegovati samosvijest, potrebu očuvanja i poštovanje prema korijenima, tj. tradiciji. Oni su ti koji su bili zaslužni za očuvanju sveukupnog kulturno povijesnog nasljeđa.

Fra Anđeo je popunio periodiku u samostanskoj knjižnici. Kao strastveni sakupljač starina pronalazio je i sakupljao arheološke spomenike. Kao ljubitelj narodne tradicije posebnu pozornost posvećivao je sakralnoj i etnografskoj zbirci. A svojim likovnim zapisima dao je doprinos i umjetničkoj zbirci što ga svrstava u rijetke fratre umjetnike. Fra Anđeo Kaić u baštinu nam je ostavio bogatu zbirku svojih bilješki – zbirku akvarela, crteža i ulja s kojih bi se mogla napraviti rekonstrukcija grada Livna iz pedesetih godina XX. stoljeća.