Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Zagreb, predstavljanje časopisa Cleuna

U Zagrebu je 6. listopada 2017. godine promoviran časopis Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno Cleuna. Predstavljanje Cleune organizirali su Središnjica Matice hrvatske u Zagrebu i Franjevački muzej i galerija Gorica Livno. Okupljene u velikoj dvorani Matice hrvatske pozdravio je u ime domaćina prof. dr. Stipe Botica, dopredsjednik Matice hrvatske, a u ime FMGG-a Dražena Džeko, ravnateljica ustanove. O pokretanju časopisa Cleuna, njegovoj koncepciji i programskoj orijentaciji te o sadržaju prvog i drugog broja govorili su Damir Tadić, predsjednik Upravnoga vijeća FMGG-a i dr. sc. Maja Petrinec, muzejska savjetnica u Muzeju Hrvatskih areheoloških spomenika u Splitu. U nastavku donosimo nekoliko naglasaka iz njihovih izlaganja.
Zamisao o potrebi izdavanja muzejskog časopisa stara je skoro koliko i Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, a s konkretnijim planovima i najavama započelo se još 2006. godine. Izdavač je odlučio časopisu dati ime Cleuna. Motivacija za naziv časopisa dolazi od starog imena Livna koje se prvi put spominje u pisanim vrelima 892. godine u povelji hrvatskog kneza Mutimira/Muncimira. Jedan od strateških ciljeva koji je trebalo ostvariti pokretanjem časopisa bio je dati novu dimenziju u djelovanju muzeja afirmirajući izdavačku djelatnost ustanove i time poslati jasnu poruku da ova ustanova ima kadrovski i stručni potencijal koji se može nositi s težinom vrlo zahtjevnoga projekta. U niski bogatih sadržaja ostvarenih od utemeljenja FMGG-a izdavanje časopisa Cleuna predstavlja posebno vrijedan uspjeh. Sjeme je, dakle, posijano davno, ali do prvih plodova trebalo je dugo čekati. Odlučniji koraci u ostvarenju zamisli poduzeti su 2012. godine, a u travnju 2014. livanjskoj i svekolikoj javnosti predstavljen je prvi broj časopisa. U svibnju ove godine izišao je i drugi broj časopisa. Časopis se, od početka, žilavo opire i efektno otima brojnim ograničenjima i plodonosno na sasvim drugi (pravi) način afirmira Livno i šalje posve jasnu poruku o perspektivi i mogućnostima izdavača – Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno.

Cleuna će nastojati proširivati svoje horizonte te se nadamo otkrivati nove glasove i donositi nove sadržaje. Namjera izdavača je da časopis postane nezaobilaznim izvorom kada je riječ o promišljanju u područjima svog fokusa, te da ima dug i uspješan vijek kada je riječ o njegovu izlaženju. U svakom slučaju pokretanje Cleune predstavlja iskorak i začetak nove dimenzije u djelovanju FMGG-a i nastavak njegove pune integracije u uvezani sustav prestižnih ustanova kako u području muzeološke i galerijske djelatnosti, tako i u domaću znanstvenu zajednicu. Nadati je se kako će Cleuna u ovom izazovnom poslu postati relevantna platforma za promicanje izvrsnosti, novih ideja i spoznaja. Također vjerujemo da će časopis ostaviti autentičan trag o vremenu u kojem živimo. Na kraju jednosatnog predstavljanja ravnateljica Džeko zahvalila je domaćinu predstavljanja, svima koji su dali svoj obol u ostvarenju projekta Cleuna, nazočnim stručnim suradnicima s kojima je surađivano na brojinim muzejskim projektima, kao i donatorima i prijateljima Muzeja koji su podijelili radost još jednog uspješnog pothvata FMGG-a Livno.


Pozivnica Zagreb Cleuna
Pozivnica Zagreb Cleuna