Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Izložba fotografija – Mato Kaić, Svjetlopisi pod bosanskim nebom, Etnografski muzej Zagreb

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom u utorak, 14. lipnja 2022., u 19 sati u Etnografskom muzeju. Izložba je ostvarena u suradnji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno i Etnografskog muzeja Zagreb, a održava se pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Projekt su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i Livanjska zajednica – Zagreb.

O IZLOŽBI
Izložba fotografija prvoga livanjskoga fotoamatera s početka XX. stoljeća Mate Kaića nastavak je uspješne suradnje Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno s Etnografskim muzejom započete 2015. godine. Ova je izložba plod vrijedne stečevine koja se sastoji od 327 staklenih ploča (negativa, pozitiva i dijapozitiva u boji), kamere s pripadajućom fotografskom opremom i nekoliko priručnika za fotografiju na njemačkome jeziku. S obzirom se Mate Kaić bavio fotografijom u vremenu kada su se svjetlopisi bilježili i čuvali na staklenim pločama, pravo je čudo da su se ti zapisi uspjeli sačuvati do danas. Izložbom će se prikazati fotografije s etnografskim motivima, od kojih su neke snimane i na području Hrvatske, u Dubrovniku, Sinju i Splitu, te su od izuzetnog značaja, jer predstavljaju baštinu koja se danas može vidjeti samo zahvaljujući vrijednim zaljubljenicima u fotografiju i kraj u kojem su živjeli.

Autorice izložbe su: Ružica Barišić, viša knjižničarka i voditeljica knjižnice Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno
Željka Markov, muzejska savjetnica i kustosica umjetničke zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno
Kustosica izložbe: dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja
Likovni postav: Ružica Barišić, dr.sc. Iris Biškupić Bašić, Matija Dronjić, Željka Markov

Izložba je otvorena od 14. lipnja do 4. rujna 2022. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)