Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Vuna – izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune

Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno i Etnografski muzej Split imaju čast pozvati vas na otvorenje izložbe – Vuna – izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune

Četvrtak 17. ožujka 2022. u 13 sati

Etnografski muzej Split, Severova 1.

Izložba u čije je središte stavljena vuna, svi postupci njezine obrade i konačni proizvodi, ima za cilj prikazati značaj vune kroz različita povijesna razdoblja. Različiti arheološki predmeti, kao što su utezi za tkalački stan, fragmenti ranobrončanoga vunenoga plašta i pršljenovi za vreteno, svjedoče o kontinuitetu uporabe vunene niti kroz prapovijest. Naziv naroda Delmata, od ilirske osnove delmé – ovca, koji je naseljavao ovo područje, ukazuje na stočarstvo kao primarnu gospodarsku granu i vunu kao sirovinu. Na epigrafskim spomenicima nalaze se dokazi da se kroz cijelo antičko razdoblje vuna prela i tkala. Ovčarstvo kao gospodarska grana imalo je vodeću ulogu u gospodarstvu livanjskoga područja čime je vuna zauzela glavnu ulogu kao tekstilna sirovina. Čupanjem, izvlačenjem vlasi te predenjem dobivala se nit koja se dalje koristila u stvaranju vunenoga platna. Obrađena vunena nit dalje se oblikovala pletenjem i tkanjem na tkalačkome stanu. Pletenjem se najčešće izrađivala obuća, a zahtjevniji način dobivanja vunenoga platna je tkanje na vodoravnom tkalačkom stanu na kojem se izrađivalo platno za gornje dijelove muške i ženske tradicijske nošnje. Tehnikom tkanja izrađivale su se različite vrste prostirača, torbi, vreća i ostalih pomagala u gospodarstvu. Vuna i povijesni prikaz njezine uporabe danas predstavlja dio naše baštine i simbole nacionalnoga i regionalnoga identiteta. Nazivi koji se koriste za predmet kod obrade ili konačnoga proizvoda od vune otkivaju kulturne i povijesne veze te prožimanja s drugim kulturama.
Izloženim predmetima želi se potaknuti revitalizacija vune kao tekstilne sirovine s vještinama izrade suvremenih predmeta u okviru suvenirske ponude i kao mogućnosti iskorištavanja prirodnoga potencijala livanjskoga kraja čime bi se otvorila jedna nova era u razvoju naše ruralne sredine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)