Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Etnografska zbirka

Etnografska zbirka

Etnografska zbirka FMGG-a svoje postojanje duguje livanjskim franjevcima koji su uz pastoralno i prosvjetiteljsko djelovanje imali veliku ulogu u očuvanju kulturne baštine ovoga kraja. Među njima se posebno ističe fra Anđeo Kaić koji je osim što je sakupljao tradicionalne predmete i, u svojim slikama je ostavio dokumente o starim kućama i livanjskim ulicama. Već od 1975. godine zbog velikog broja predmeta i potrebe za adekvatnim smještajem, franjevci Samostana na Gorici traže rješenje za čuvanje i izlaganje muzejske građe.

Veliki doprinos očuvanju kulturne baštine, uz ostale franjevce, dao je fra Bono Vrdoljak koji  je uz prikupljanje predmeta vidio i potrebu za stručnom obradom. Rezultat je toga osnivanje etnografske zbirke u okviru FMGG koju vodi kustos etnolog s ciljem  očuvanja, obrade i prezentiranja etnografskih predmeta koji su prikupljani po livanjskom i, u manjem broju, po susjednim krajevima.

Etnografska zbirka u svom fundusu  sadrži oko 5.000 predmeta koji potječu s kraja XIX. do sredine XX.  stoljeća. Predmeti su pohranjeni u depoe, ovisno o vrsti materijala, pa imamo prostorije za drvo, metal, tekstil i nakit.


Voditeljica zbirke: Jela Duvnjak, viši kustos
jela.duvnjak@fmgg-livno.com