Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Metal

Metal

Ovaj dio etnografske zbirke odnosi se na predmete koji su stanovnici ovog kraja koristili  svakodnevno na različite načine. Uglavnom su proizvod kovačkoga, kujundžijskoga, kazandžijskoga i drugih zanata.

Majstori kovači bi sebi za početak  iskovali  kompletan kovački  alat  koji se vremenom upotpunjavao  tvorničkim alatima i pomagalima. Cjelokupan  pribor uz ognjište i loženje vatre kao što su komoštre, sač, sadžak, priklad, maše, mašice (lopatica za žar), pržanj za kavu, bronzin itd. je od neke vrste metala. Veliki je broj predmeta  koji su se koristili  u zemljoradnji i stočarstvu načinjen od metala kao što su metalni plug i ostali pribor za obradu zemlje, potom oprema za životinje: bukagije, zvona, dijelovi konjske opreme te dijelovi „željeznih“ kola i dr.

Alati za različite obrte su u potpunosti metalni  ili u kombinaciji s drvetom.  Poseban dio predstavlja inventar gradskih kuća s ibricima, đugumima, đezvama, mlinom za kavu, dimirlijama, sahanima, itd. koji su proizvod kazandžijskog zanata. Među najzanimljivije i ujedno najstarije predmete spadaju sahani s urezanim imenom vlasnika i godinom nastanka  kao što je Ibrahim-pašin iz  1586., Firdus-agin iz  1645. i Rustem-pašin iz 1784.