Radno vrijeme: 9:00 – 15:00 h

Gorička cesta b. b.

BiH – 80101 Livno

Drvo

Drvo

Drveni predmeti predstavljaju zaseban dio etnografske zbirke u kojem su pohranjeni predmeti nastali kao djelo samoukih majstora seljaka i obrtnika stolara.

Zbirka sadrži sve predmete za obradu vune, počevši od postupka pranja pomoću perala i prakljače, potom daljnje obrade na grebenima i gargašama, te izvlačenja niti na preli odnosno kudilji uz pomoć različitih vrsta vretena  te prelice i čekrka. Kolovrat, sporadično  ulazi u uporabu u drugoj polovici 20. st. stoljeća. U livanjskom kraju se koristio horizontalni tkalački  stan koji je uz ostale predmete za obradu vune imao svoju primjenu  sve do kraja XX. st. Na kraju se svi proizvodi ženskog ručnog rada spremaju u drvene sanduke odignute od tla od sasvim jednostavnih do izrezbarenih  s oslikanom unutrašnjošću i ogledalcem  po čemu najviše odgovaraju  škrinjama jadranske provenijencije. Oko sredine XX. stoljeća rade se u nešto izmijenjenom obliku polukružnog poklopca obojenog u zelenu ili smeđu boju i naziva se baula. Smatra se da je to utjecaj gradske kulture za koji postoji naziv i sahara koja se koristi više kod bošnjačkog stanovništva koje se također čuvaju u Muzeju.

Jednostavna kolijevka odnosno bešika te stalak i dubak su oprema za dijete koje se nalazi u zbirci.

Skromni kućni inventar  sastojao se od  niskog stola sinije, sofre,  tronošca te stoca kao svojina najuglednijeg člana kuće (gazde). Posuđe  se sastojalo od čanjaka, čanjčića, žlica, krtočića (spremnik žlica), ploske za rakiju, te pribora za vodu fučije, bucača (bardaka), bukare  pribora za obradu i čuvanje mlijeka kao što su dižve (za mužnju), bukare (za kiselo mlijeko), pijure (za razlijevanje mlijeka),  različite kace i tvorilo za sir, stap s mećajom za pravljenje masla.

U muzeju se nalazi i kompletno ratarsko oruđe koje je u potpunosti drveno ili u kombinaciji s metalom.

Alat pojedinih obrtnika kao što je opančarski, stolarski, samardžijski, lončarski itd. te  drvorezbarski proizvodi kao što su štapovi, cigaršpici i kutije načinjeni su od drvenog materijala.

Ovoj skupini pripadaju i tradicionalni glazbeni instrumenti kao što su gusle, diple, dvojnice. Prijevozna sredstva kao što su saonice te dijelovi drvenih kola također se nalaze u muzejskom fundusu.